Creme solare: care este diferența dintre cremele chimice și cele fizice?

30.05.2022


Produsele solare reprezinta cosmeticele de vara prin excelenta si nu trebuie sa lipseasca niciodata acasa in sezonul estival si mai ales din orice geanta de plaja. Cremele de protecție solară ne ajută, împreună cu expunerea conștientă la soare, să ne protejăm pielea de radiațiile ultraviolete emise de soare.

Ce este protectia solara?

Din punct de vedere tehnic, un produs solar înseamnă "orice preparat, cremă, ulei, gel sau spray, destinat a fi pus în contact cu pielea umană în scopul unic sau principal de a o proteja de razele UV prin absorbție, dispersie sau refracție".

După cum se poate înțelege și din definiția UE, nu toate produsele solare sunt la fel: diferențele pot viza multe aspecte, dar cele mai substanțiale se referă la mecanismul de acțiune. Adica daca protejeaza pielea prin "absorbtie" si "dispersie" sau prin "refractie", cu alte cuvinte daca actioneaza prin filtre chimice sau fizice.

Cum să alegi crema de protecție solară?

1. Ce sunt razele UV?
2. Care este diferența dintre cremele solare chimice și cele fizice?
3. Care sunt cele mai folosite filtre chimice?
4. Ce sunt ingredientele de rapel și de ce îmbunătățesc eficacitatea unei creme de protecție solară?
5. Ce protecție solară să alegi?

1. Ce sunt razele UV

Am vorbit deja despre diferitele tipuri de raze UV ​​pentru a explica importanța protecției solare , dar să deschidem și aici o mică paranteză. Radiația ultravioletă este cea mai "energetică" radiație din spectrul solar cu care venim în contact și de aceea este și cea mai periculoasă pentru pielea noastră. Razele UV sunt împărțite în UVC, UVB și UVA.

  • UVC-urile au o lungime de undă cuprinsă între 100 și 280 nm. Sunt foarte periculoase dar fiind absorbite de gazele stratosferei, daca stratul de ozon nu mai sufera modificari ulterioare, nu ajung la suprafata pamantului.
  • UVA-urile au o lungime de undă cuprinsă între 315 și 400 nm. Acestea se dovedesc a fi foarte patrunzatoare si ca atare sunt capabile sa ajunga in derm si sa modifice structura fibrelor de colagen si elastina, determinand astfel imbatranirea prematura a pielii si favorizand si aparitia altor afectiuni ale pielii.
  • Razele UVB, in schimb, cu o lungime de unda de 280-315 nm, sunt mai putin patrunzatoare decat UVA si afecteaza cel mai superficial strat al pielii, epiderma. Sunt responsabili de arsurile solare, eritem și alte boli ale pielii.

2. Care este diferența dintre cremele solare chimice și cele fizice?

Produsele "solare" reprezintă cea mai importantă armă de apărare împotriva soarelui pentru piele. Eficacitatea și siguranța produselor cosmetice de protecție solară se bazează pe tipul și cantitatea de molecule anti-UV conținute. Dar nu este suficient să introduci filtrele într-o cremă pentru a face o bună protecție solară, există multe ingrediente și formulări și măsuri productive care contribuie la crearea unei creme de protecție solară eficientă și de calitate.

În orice caz, oricare ar fi formularea și tipul de filtre folosite în cremele de protecție solară, ne amintim un lucru: fiecare protecție solară de pe piață (comercializată de companii serioase și în canalele oficiale!) Trebuie să respecte cerințe legale precise și să treacă o serie de teste care garantează protecție împotriva UVA și UVB și sunt utilizate pentru determinarea SPF-ului declarat. Diferitele tipuri de formulări posibile (cu filtre chimice, cu filtre fizice sau cu filtre asociate), prin urmare, nu se disting pe baza unei eficacități mai mari sau mai mici, ci pe baza mecanismului de acțiune și a caracteristicilor formulării.

La fel ca toate celelalte produse cosmetice, produsele solare sunt, de asemenea, guvernate de regulamentul cosmetic european 1223/2009. În special, în anexa VI sunt enumerate toate filtrele UV autorizate în produsele cosmetice și concentrația maximă utilizabilă a acestora. Formal, solarele sunt împărțite în funcție de natura și mecanismul de acțiune. Dar, în practică, care sunt diferențele dintre cremele de protecție solară fizice și chimice?

3. Ce sunt cremele de protecție solară fizice?

Filtrele fizice, numite și anorganice, au proprietăți de ecranare. Acestea sunt substanțe care, datorită opacității lor, opun un adevărat ecran radiațiilor UV. Sunt formate din particule minerale mici capabile să reflecte razele soarelui, astfel încât acestea nu mai pot ajunge la piele. Spre deosebire de cremele chimice de protecție solară, acestea nu rețin căldura și nu pătrund în piele. În plus, acestea nu sunt defalcate, nu interacționează și nu sunt modificate sau deteriorate de radiația solară. Sunt capabili să respingă atât frecvențele UVA, cât și UVB.

În practică sunt ca oglinzile și ne protejează de radiațiile nocive printr-un mecanism de reflexie/difuzie.

Radiația solară este reflectată sau difuzată și nu este absorbită de suprafața pielii. Prin urmare, nu provoacă supraîncălzirea pielii, dimpotrivă o protejează eficient. Acestea sunt substanțe inerte, fotostabile, deosebit de sigure pentru sănătatea pielii.

În comparație cu filtrele chimice, acestea au o putere alergenică mai mică. În cele mai multe cazuri, acestea sunt creme de protecție solară naturale. Dar pot fi produse și artificial și, prin urmare, pot fi sintetice. Cele mai frecvent utilizate scuturi fizice sunt oxidul de zinc și dioxidul de titan.

Oxid de zinc (oxid de zinc)

Reflectă atât razele UVB, cât și UVA. Arată ca o pudră albă și o putem găsi în numeroase produse cosmetice pentru efectul său antibacterian, calmant și de barieră. Este foarte bine tolerat de piele , atât de mult încât cea mai obișnuită și cunoscută utilizare este în pasta de oxid de zinc care este folosită pentru schimbarea scutecului copiilor mici.

De asemenea, îl găsim în multe produse de machiaj pentru puterea sa de pigmentare.

Caracteristicile intrinseci ale oxidului de zinc fac din acesta o excelenta protectie solara, capabila sa "blocheze" razele UV si actiunea lor nociva.

Utilizarea oxidului de zinc ca filtru UV este permisă atât în ​​forme nano, cât și în forme non-nano, la o concentrație maximă de 25%. Nanooxidul de zinc, adică prezent sub formă de nanoparticule, este potențial dăunător pentru habitatele marine, în special pentru reciful de corali.

Laboratorul de mediu Haereticus (HEL) , o organizație științifică non-profit, este dedicată creșterii cunoștințelor științifice, sociale și economice ale habitatelor naturale de mediu pentru a le conserva și reface. HEL a conceput o certificare numită " Protect Land + Sea " care certifică cât de sigure sunt diverse produse solare, inclusiv cele care conțin oxid de zinc (non-nano).

Toate cremele de protecție solară La Saponaria au în interior filtre solare non-nano și, într-adevăr, oxidul de zinc prezent în formulă a fost supus unui studiu care a arătat că compoziția sa nu pune în pericol reciful de corali sau ecosistemul marin în general, deoarece concentrațiile reziduale. au o valoare mult mai mică decât cea dăunătoare mediului acvatic.

Hidroxiparita (hidroxiapatita)

În natură, hidroxiapatita este un mineral care apare sub formă de cristale prismatice albe. Este unul dintre componentele principale ale oaselor și dinților și îi conferă consistența și duritatea caracteristică.

În cosmetică este utilizat în produse de îngrijire orală, cum ar fi pastele de dinți, sau în producția de creme de protecție solare ecologice și prietenoase cu pielea.

Hidroxiapatita in combinatie cu alte ingrediente, precum oxidul de zinc, joaca o importanta actiune de bariera impotriva razelor UV, evitand temutele arsuri.

Sigură atât pentru piele, cât și pentru mediu, hidroxiapatita nu este un ingredient fotocatalitic, adică nu generează radicali liberi atunci când este iluminată, prin urmare este excelentă pentru protejarea pielii de foto-îmbătrânire.

În cele din urmă, aplicat pe piele, are un efect plăcut de netezire și soft-focus.

Extract de Pongamia (Extract de semințe de Pongamia Pinnata)

Uleiul de Pongamia este extras din semintele arborelui Pongamia, cunoscut si sub denumirea de Millettia pinnata , cunoscut pentru actiunea sa protectoare impotriva razelor UV si de aceea deosebit de apreciat pentru formularea filtrelor solare.

Bogat în flavonoide, antioxidanți și acizi grași, uleiul de Pongamia este aliatul ideal pentru a proteja pielea de soare, pentru a preveni îmbătrânirea pielii și pentru a calma pielea. Proprietățile sale emoliente conferă pielii hidratare, elasticitate și catifelare. De asemenea, ajută la reechilibrarea în mod natural a barierei hidrolipidice.

Uleiul de Pongamia poate fi folosit și pentru a proteja părul de daunele UV, pentru a-l menține hidratat și strălucitor.

Nanofiltre: cum să știi dacă un cosmetic conține nanoparticule

Nanomaterialele sunt definite conform Recomandării din 18 octombrie 2011 a Comisiei Europene ca " componente cu dimensiuni între 1 și 100 de miliarde de metru".

Când vorbim de nanoparticule, vorbim așadar de materiale extraordinar de mici obținute în laborator, despre ale căror caracteristici în realitate știm încă prea puține . Ele reprezintă ultima frontieră, o tehnologie în curs de dezvoltare dar tocmai din acest motiv este necesar să se aprofundeze și să evite o atitudine superficială.

În 2004, mai multe institute de cercetare au tras o alarmă serioasă cu privire la posibilul pericol al nanoparticulelor sintetice pentru sănătatea umană. Înainte de aceasta, alte cercetări independente au raportat efecte toxice cauzate de pătrunderea acestor nanoparticule în țesuturi și organe.

Nanomaterialele au proprietăți toxicologice diferite și răspund la legi diferite cu privire la elementele respective din care provin: nu este suficient să știi că titanul este un material sigur pentru a fi sigur că chiar și una dintre nanoparticulele sale este. Trebuie evaluat de la caz la caz, întrucât din unele studii reiese că aceste particule, datorită dimensiunii lor, nu sunt nici metabolizate, nici expulzate din corpul uman, putând genera acumulări în diferitele organe, cu efecte greu de prezis.

Este bine ca acest lucru să adopte un principiu de precauție.

În Europa, Regulamentul privind produsele cosmetice reglementează în mod clar utilizarea nanomaterialelor în produse cosmetice, scopul fiind asigurarea unui nivel ridicat de protecție a sănătății consumatorilor și a oamenilor. Producătorii și distribuitorii de produse cosmetice sunt obligați să informeze Comisia Europeană cu șase luni înainte de comercializarea unui produs cosmetic care conține nanomateriale. Producătorii de produse cosmetice care decid să le includă în formulele lor trebuie să le includă în evaluarea siguranței cosmetice (PIF) și să își notifice prezența pe Portalul european de înregistrare a produselor cosmetice (CPNP).

Regulamentul, pentru a face evidentă pentru consumatori prezența sau absența nanoparticulelor, stabilește obligația de a indica pe etichetă, în lista ingredientelor, prezența nanomaterialelor: denumirea substanței trebuie să fie urmată de cuvântul "nano" între paranteze. Acolo unde formularea NANO nu este indicată, înseamnă, prin urmare, că au fost alese filtre cu o dimensiune mai mare de 100 de miliarde de metru.

În așteptarea unui feedback viitor și mai mare cu privire la pericolul sau contrariul acestei noi tehnologii, este de preferat să folosiți alte sisteme de protecție care sunt întotdeauna valabile și fără efecte negative precum filtrele microîncapsulate care sunt, de asemenea, capabile să garanteze o anumită netezime asupra pielii.

Ce sunt cremele chimice de protecție solară?

Filtrele chimice sau filtrele organice sunt substanțe sintetice capabile să capteze energia radiațiilor UV pentru a le împiedica să ajungă și să afecteze celulele epidermei și dermei. Ele absorb selectiv radiațiile UVA și UVB, acționând pe lungimi de undă diferite. Unele absorb doar razele UVA scurte, altele doar UVB, alții atât UVA lungi, cât și scurte.

Odată absorbite, aceste molecule descompun radiațiile solare, rețin energia și apoi o eliberează sub formă de căldură și/sau fluorescență. Acest lucru, de fapt, crește senzația de căldură resimțită pe piele. Mai simplu spus, filtrele chimice absorb o parte din radiația solară și eliberează energie sub formă de căldură.

Energia pe care o absoarbe duce la formarea de compuși excitați care eliberează lent energie sub formă de fluorescență sau căldură revenind la structura inițială și modificând lungimea de undă de absorbție. Din acest motiv, produsul solar ideal, pe lângă faptul că este cu spectru larg, trebuie să aibă filtre fotostabile, adică rezistente la acțiunea soarelui.

Cremele chimice de protecție solară au avantajul că sunt mai ieftine, mai ușor de lucrat și permit crearea unor produse cosmetice mai confortabile pentru utilizator, mai ușoare și mai ușor de întins. Principala limitare a acestor filtre chimice este reprezentata tocmai de faptul ca pot provoca iritatii, fototoxicitate si sensibilizare, prin absorbtia energiei solare, ele pot face de fapt loc unor reactii fotochimice si in unele cazuri unei reduceri a eficacitatii.

Cremele solare chimice sunt cu siguranță ingrediente esențiale și fac obiectul unui studiu aprofundat de către autoritățile competente, deoarece par a fi asociate cu leziuni ale sistemului endocrin sau de tip biochimic.

De exemplu, filtrul PABA, care a fost de multă vreme unul dintre cele mai utilizate filtre chimice, a fost interzis din 2009 tocmai pentru că s-a dovedit a fi cancerigen și foarte sensibilizant.

Printre filtrele utilizate pe scară largă găsim și Benzofenona, care a fost constatată ca distrugător endocrin sau Octinoxate, ingredient găsit chiar și în laptele matern, cu repercusiuni grave asupra sănătății umane și asupra mediului.

Filtrele chimice sunt puternic poluante pentru pești, moluște, alge și corali , deoarece pot genera modificări genetice prin modificarea comportamentelor neurologice și reproductive ale diferitelor specii.

Ultimele studii privind filtrele chimice

Un studiu american recent (2019) , în urma rezultatelor obținute, a raportat riscul ca substanțele conținute în filtrele chimice să poată fi absorbite de piele care intră în sânge.

3. Care sunt cele mai folosite filtre chimice?

Trebuie să fii foarte atent în alegerea solară potrivită. Diverse investigații științifice au evidențiat cum pe piață există numeroase mărci de creme de protecție solară care conțin ingrediente nocive pentru piele și tot atâtea ingrediente care sunt poluante și prezența lor este capabilă să submineze echilibrul plajelor și mărilor.

Cumpărarea unei energie solară devine așadar un gest de responsabilitate față de noi înșine și față de planeta noastră.

Octinoxat

Denumit și Octyl metoxicinamat sau (OMC), este un filtru UV. Este fotostabil numai atunci când este utilizat singur sau în combinație cu Octocrylene și Drometrizol TriSiloxan. Este ușor absorbit de piele și a fost detectat în urina umană, sânge și laptele matern, ceea ce indică faptul că oamenii sunt expuși sistematic la acest compus și este ușor de observat bioacumularea acestuia.Este un perturbator endocrin care imită estrogenul și poate interfera cu funcția tiroidiană. Mai multe studii arată un efect distructiv negativ semnificativ asupra florei și faunei marine.

Octocrilenă

Octocrylene protejează în principal de UVB și într-o măsură mai mică și de UVA scurte. Se folosește singur și în asociere cu alte filtre.

La contactul cu oxigenul, creează reacții care pot interfera cu semnalizarea celulară, pot provoca mutații, pot duce la moartea celulelor și pot fi implicate boli cardiovasculare. Poate provoca alergii și fotosensibilizare. Dăunător mediului acvatic, mai multe studii arată că interferează cu reproducerea animalelor.

Drometrizol Trisiloxan

Este un filtru solar foarte fotostabil de origine chimică care protejează atât de UVB cât și de UVA scurt. Pentru o acțiune cu spectru larg trebuie combinat cu alte filtre UVA lungi. Se pare că este foarte toxic pentru mediu și foarte toxic pentru sistemul respirator.

Benzofenona-3

Aparține categoriei de benzofenone (este cunoscut și sub numele de Oxibenzonă). Este un filtru chimic capabil să apere bine pielea atât de UVB, cât și de UVA. Concentrația maximă de utilizare este de 6%. Daca cosmetica contine mai mult de 0,5% trebuie indicat "Contine benzofenona-3" deoarece este posibil sa nu fie tolerata de unii subiecti.

Unele studii de laborator au arătat că acest ingredient, pe lângă faptul că poate provoca tulburări ale sistemului hormonal, determinând slăbirea activității estrogenice, pătrunde în piele, favorizând creșterea radicalilor liberi care dăunează ADN-ului la expunerea la soare. .

Benzofenona-4

Este un filtru chimic care acoperă bine UVB și UVA scurt. Poate provoca probleme de sensibilizare și alergii. Există dovezi puternice că este un perturbator endocrin.

Etilhexildimetil PABA sau PADIMATE

Absoarbe radiațiile UVB. Facilitează formarea radicalilor liberi, iar la unele persoane poate provoca reacții alergice. Unul dintre puținele PABA încă admise, o rudă apropiată a filtrului PABA utilizat pe scară largă în trecut și acum interzis, deoarece s-a dovedit a fi cancerigen. Mai multe studii demonstrează activitatea sa de interacțiune estrogenică, radicală și ADN. Puternic alergen.

Salicilati

Cele mai comune exemple ale acestei clase sunt etilhexilsalicilat și homozalat. Primul este un filtru chimic cu o putere de absorbție corectă împotriva UVB și nu foarte fotostabil, de aceea în formulări trebuie asociat cu alte filtre chimice și/sau fizice . Poate fi folosit la o concentrație maximă de 5%.

Homosalatul este un filtru foarte eficient împotriva razelor UVB, dar nu protejează împotriva UVA, deși este adesea o sursă de alergii. Suspectat că este o toxină de mediu și este persistent sau bioacumulativ.

PABA

Este un filtru capabil să ne protejeze de razele UVB. Poate provoca fotosensibilitate până la provocarea de dermatită fotoalergică. De asemenea, este responsabil pentru creșterea cantității de radicali liberi. Este o substanță chimică care se găsește în mod natural în acid folic, vitamine și diverse alimente, inclusiv grâu, ouă, lapte și carne.

De câțiva ani a fost interzisă utilizarea în produse cosmetice în UE.

p-metoxicinamat de izoamil

Are o bună putere de absorbție împotriva razelor UVB. Poate provoca iritații ale pielii și alergii de contact.

Benzoat de dietilamino hidroxibenzoil hexil

Este un filtru cu spectru larg capabil să protejeze pielea de UVA scurte și lungi, dar nu de UVB. Din acest motiv trebuie asociat cu filtre UVB. Este foarte fotostabil și compatibil cu alte ingrediente cosmetice.

4. Ce sunt ingredientele booster și de ce îmbunătățesc performanța unei creme de protecție solară?

Termenul BOOSTER în protecția solară este folosit pentru a evidenția o capacitate de protecție a cosmeticului finit care este superioară celei a părților sale individuale.
Vorbim de un efect sinergic unde 1 + 1 este egal cu 3.
În general se datorează acțiunii unor polimeri și emolienți care, dacă sunt introduși într-un cosmetic cu un anumit amestec de creme de protecție solară, îi amplifică SPF, sau combinației de unele filtre solare, solubile si/sau insolubile, care dau un SPF mai mare decat cel al filtrelor simple.
Cu toate acestea, există mai multe tehnici folosite pentru a obține un efect BOOSTER în protecția solară a cosmeticului sunt:

  1. Emolienți și polimeri (elastomeri siliconici) care oferă o distribuție optimă a substanțelor filtrante. Un efect de filtru multistrat poate fi obținut cu straturi de substanțe cu indice de refracție diferit
  2. Acoperirea substanțelor filtrante, în special a celor metalice , reducându-le fotoreactivitatea și proprietățile fotocatalitice
  3. Particule(granule, picături, sfere): combină avantajul de a avea dimensiuni non-nano și înglobează orice nanofiltre insolubile, reducând riscurile de foto-reactivitate datorate dimensiunilor nano.
  4. Quencer: substanțe nefiltrante care descompun diferitele stări excitate ale filtrelor solare. Sunt esențiale pentru stabilizarea sistemului de filtrare în timp. Formulate corect, pot amplifica absorbția SPF și UVA. Se pot utiliza derivați de benzilidencamfor și acid cinamic
  5. Substante naturale: in natura exista si uleiuri si extracte care, desi nu pot fi considerate adevarate creme de protectie solara, daca sunt folosite in interiorul unei creme de protectie solara ii imbunatatesc performantele, atat din punct de vedere al protectiei dar mai ales actionand ca antioxidanti naturali.

Printre acestea:

  • Vitamina C mărește protecția UVB
  • Vitamina E mărește protecția atât împotriva UVB, cât și împotriva UVA, încetinind și procesele oxidative inițiate de radicalii liberi generați de razele infraroșii în urma expunerii incorecte la soare.
  • Uleiul din semințe de zmeură conține filtre UV naturale
  • Uleiul de morcov, fiind bogat în β-caroten, stimulează formarea melaninei, pigmentul prezent în piele care protejează epiderma de radiații și stimulează bronzarea
  • Turmericul datorită acțiunii sale antioxidante protejează celulele de radicalii liberi. Conține creme de protecție solară naturale cu protecție medie-scăzută (deci este utilă pentru pielea deja bronzată) și accelerează bronzul
  • Uleiul din semințe de rodie îmbunătățește elasticitatea și contracarează foto-îmbătrânirea pielii
  • De asemenea, uleiul de tărâțe de orez îmbunătățește elasticitatea pielii și contracarează foto-îmbătrânirea

5. Filtre solare fizice și chimice: ce filtre solare să alegeți

Un solar bine formulat poate fi recunoscut din mai multe aspecte. Tipul de filtre folosite este cu siguranta un aspect fundamental, chiar daca nu este singurul.

Solarul ideal trebuie să aibă următoarele cerințe:

  • Oferă protecție eficientă împotriva radiațiilor UVA și UVB
  • Fii bine tolerat
  • Fii rezistent la apă și transpirație
  • Fiți ușor de aplicat și răspândit
  • Fii foto-stabili și termostabil
  • Fii sigur și eficient
  • Nu contine substante alergene
  • Fii bogat în antioxidanți
  • Să fie realizat exclusiv cu filtre fizice

Sunt preferate formulările realizate cu ingrediente naturale, bogate în antioxidanți și vitamine și trebuie evitate toate acele rețete care conțin ingrediente iritante și potențial alergene (cum ar fi parabenii sau diferite tipuri de filtre chimice). Chiar și mirosurile prezente în unele creme ar putea crea probleme la soare , sunt de preferat creme de protecție solară cu parfumuri foarte scăzute, de preferință neutre.

Textura produsului este, de asemenea, importantă: nu este doar un factor estetic, ci și unul funcțional. O protecție solară care se răspândește bine și nu lasă urme albe va fi mai ușor de aplicat și nu va implica riscul de a lăsa zone de piele neprotejată.

De ce este de preferat să alegeți creme de protecție solară care conțin filtre fizice?

Din punct de vedere al tipului de filtre de preferat, alegerea noastră a căzut pe filtrele fizice .

Acestea au dezavantajul că sunt mai greu de utilizat în rețete și îngreunează munca formulatorului de a crea un produs plăcut texturat. Cercetările de astăzi ne-au condus însă la rezultate foarte satisfăcătoare, departe de primele filtre solare cu filtre fizice care au fost pe piață "efect fantomă". Astăzi suntem capabili să formulăm pe piele creme foarte fluide și confortabile cu filtre fizice, chiar dacă încă nu este posibilă potrivirea formulărilor cu filtre chimice din acest punct de vedere.

Față de acestea din urmă, însă, filtrele fizice au mai multe avantaje: au un impact mai ușor asupra mediului, sunt mai fotostabile și cu siguranță au un profil toxicologic mai bun.

Folosirea filtrelor fizice, comparativ cu cele chimice, minimizeaza riscul de alergii si sensibilizare a pielii si de aceea sunt deosebit de potrivite pentru subiectii sensibili si predispusi la care filtrele chimice pot fi intolerante. Unele filtre chimice, după cum am văzut, pot fi și perturbatori endocrini, utilizarea lor nefiind recomandată în special femeilor însărcinate, copiilor și adolescenților.

Deci, pe scurt, iată de ce să alegeți filtrele fizice:

Profil toxicologic mai sigur

  • Nu interacționează cu pielea și sunt potențial mai puțin alergeni;
  • Risc semnificativ redus de sensibilizare individuală a pielii ;
  • Foarte compatibil cu pielea delicată a copiilor.

Durabilitatea mediului

  • Eco-sustenabil , în conformitate cu ceea ce credem!
  • Ele nu au efectele devastatoare asupra florei și faunei acvatice ale filtrelor chimice

În Palau a inceput interzicerea folosirii cremelor de protecție solară cu filtre chimice

2020 a început cu vești bune pentru recif! Arhipelagul Palau, alcătuit din minunate insulițe curate între Filipine și Papua Noua Guinee, a decis să interzică cremele solare care conțin 10 substanțe chimice super poluante pentru mări și dăunătoare pentru reciful de corali .

" Trebuie să trăim cu respect pentru mediul înconjurător , pentru că acesta este leagănul însăși al existenței noastre: altfel n-am supraviețui - a spus președintele micului stat, Tommy Remengesau - aproximativ 340 de insule, puțin peste 450 km pătrați de extensie de teren pt. mai puțin de 20 de mii de locuitori, dar un număr anual de turiști care depășește de zece ori populația: de aici și urgența ecologică.
Situat în mijlocul Pacificului, arhipelagul este recunoscut universal pentru bogăția ecosistemului său marin , particularități care îl fac unul dintre cele mai populare destinații pentru iubitorii de turism de scufundări.Interdicția a fost decisă în noiembrie 2019 și implementată în timp record.

Sunt primul stat din lume care face acest lucru, dar Hawaii și insula Bonaire din Caraibe vor urma în curând . Un motiv în plus pentru a alege filtre fizice și a face băi care să fie conștiente și respectuoase cu toate animalele care trăiesc în mare, chiar și cu cele mai delicate precum coralii.

Despre noi

Pe GreenMe vorbim despre cele mai bune creme solare din 2022, fara oxibenzona si cu INCI bun si printre primele locuri apare Crema noastra de soare cu SPF 50 pentru copii si piele sensibila.