Cum se folosește untul de shea: toate proprietățile cosmetice

28.02.2021

Untul de Shea este o substanță care se obține din ceea ce se numește în mod obișnuit nuci de Shea, adică din semințele Vitellaria paradoxa. Planta Shea, numită și planta tinereții pentru proprietățile extraordinare ale fructelor sale, este un adevărat copac care crește în principal în Africa. De fapt, în patria sa, untul extras din această plantă este folosit ca si condiment pentru alimente și în produse cosmetice. Tocmai despre proprietățile untului de shea ne vom ocupa în acest articol.

Cum se obține acest unt?

Semințele care nu sunt încă coapte au o protecție verde care tinde să se întunece pe măsură ce sămânța ajunge la maturitate, până când devine maro. Din aceste semințe complet coapte se obține untul de shea . Din extracția sa, se pot obține 4 grade diferite de puritate :

  • brut
  • pur
  • rafinat
  • ultra rafinat

Trecem apoi la o fază delicată, deoarece prelucrarea materiei prime afectează compoziția sa finală.

Extragerea și prelucrarea

Pentru a înțelege care sunt diferențele dintre diferitele grade de puritate, trebuie mai întâi să investigăm metoda de extracție și procesare.

Recoltarea nucilor are loc între mijlocul lunii iunie și mijlocul lunii septembrie, adică fructele sunt coapte și cad spontan la pământ. Curiozitate: doar fructele căzute sunt colectate astfel încât randamentul final al untului să fie mai mare. În orice caz, nucile nu trebuie lăsate prea mult pe pământ, altfel ar putea începe germinarea și acest lucru nu se joacă în favoarea randamentului final. Nucile sunt uscate astfel încât învelișul exterior să poată fi îndepărtat mai ușor: următorul pas este îndepărtarea manuală a acestei carcase până se obține așa-numita parte curată.

Partea curata este uscată pentru a minimiza procentul de umiditate, apoi măcinată pentru a obține granule fine care sunt fierte în cele din urmă; la temperaturi ridicate există separarea fazei grase, adică cea care are o consistență foarte asemănătoare cu untul și are o culoare gălbuie. Produsul obținut se numește unt crud (sau crud), care datorită durității sale este în general depozitat în recipiente deschise sau în căzi . Acest prim produs de rafinare este foarte dificil de găsit în Europa, deoarece nu este foarte stabil și este supus la o râncezire rapidă .

Pentru a asigura comercializarea unei materii prime mai sigure, este necesar să se supună produsul unei a doua rafinări fizice pentru a elimina complet impuritățile și a garanta o stabilitate mai mare în timp; produsul este filtrat printr-o cârpă obișnuită pentru filtrarea brânzei. Acest proces permite să păstreze intacte toate proprietățile untului și să aibă posibilitatea de a-l depozita în forme mai ușor de manevrat, obținând astfel unt de shea pur , untul nostru!

Cel rafinat este obținut prin supunerea produsului la diferite cicluri de filtrare, distilare și filtrare care constau într- o primă spălare cu acid citric pentru a elimina complet impuritățile, o distilare a acizilor grași într-un curent de abur și filtrare pe carton natural , ceea ce permite elimina mirosul de afumat si facandu-l mai potrivit pentru a fi folosit. Produsul obținut din acest proces este un unt moale și alb .

Ultimul proces la care este supus untul rafinat pentru a obține cel ultra-rafinat implică utilizarea unor solvenți precum hexani, conservanți și antioxidanți pentru a obține un produs mai ușor de utilizat în procesele de producție cosmetică; cu toate acestea, acest lucru determină pierderea majorității ingredientelor active, cu o pierdere consecventă în ceea ce privește proprietățile untului de shea.

Compoziția Untului de Shea

La fel ca toate materiile prime obținute din prelucrarea plantelor sau a unor părți ale acestora, compoziția este variabilă datorită unor factori precum perioada de recoltare, condițiile climatice în care planta crește sau metodele de extracție utilizate pentru obținerea materiilor prime pentru utilizare în produse cosmetice.

Cele mai importante active și funcțiile acestora

Untul de karité constă în principal dintr-un amestec activ de acizi grași, cum ar fi:

  • ACID STEARIC - acesta este prezent între 40% și 48%. Este un acid gras saturat care conferă pielii un confort extrem și o senzație de mătase la atingere.
  • ACID OLEIC - este prezent între 40% și 48%, are puternice proprietăți emoliente și hidratante, dar și anti-îmbătrânire deoarece este bogat în acizi grași esențiali.
  • ACID LINOLEIC - prezent în untul de shea între 4% și 7%. Este un acid gras polinesaturat, acționează asupra pielii noastre îmbunătățind sănătatea peretelui celular și stimulând regenerarea celulară.
  • ACID PALMITIC - este prezent între 3% și 7%. Este un acid gras utilizat pe scară largă ca ingredient cosmetic pentru proprietățile sale emoliente pe piele.

Dar nu numai atât, untul de shea este foarte bogat în antioxidanți, precum vitamina E, care combate radicalii liberi și îmbunătățește microcirculația sângelui, și vitamina A , care previne și combate ridurile , eczemele, dermatitele și ajută la vindecarea semnelor pielii, precum ca mici cicatrici și urme de acnee.

Proprietățile cosmetice ale untului de shea

După cum am văzut anterior, datorită compoziției sale bogate în acizi grași prețioși pentru pielea noastră, untul de shea poate fi utilizat pe toate părțile corpului, de la cap până la picioare, inclusiv părul .

Flexibilitatea de utilizare a untului de shea este dată mai ales de prețioasele proprietăți cosmetice pe care le posedă untul de shea.

De fapt, orice tip de piele poate găsi beneficii și îmbunătățiri considerabile din utilizarea untului de shea .

  • Hrănește și hidratează profund
  • Oferă elasticitate și tonus pielii
  • Combate vergeturile
  • Promovează producția de colagen
  • Formează o peliculă protectoare pe piele care o protejează de agresiunile externe
  • Are proprietăți antiinflamatorii , antiseptice și protectoare
  • Revitalizează și face părul uscat, plictisitor, fragil să strălucească

Utilizările untului de shea pur

După cum am spus, datorită proprietăților sale prețioase, utilizările untului de shea sunt cu adevărat variate. Iată cum să utilizați materia primă pentru a produce singure rețete cosmetice pentru diferite părți ale corpului:

  • Mască de păr deteriorată
  • Ceară de păr , pentru a da definiție părului creț sau ca produs de coafare
  • Crema pentru riduri
  • Conturul ochilor
  • Mască de față hidratantă
  • Cremă pentru mâini, buze, picioare și unghii
  • Cremă de corp hidratantă și liniștitoare
  • Liniștirea zonei scutecului

Iată cum să-l utilizați fără a fi nevoie să-l lucrați:
Începând de la păr , untul de shea poate fi folosit pentru o mască de restructurare pre-spălare.

Poate fi aplicat pe părul uscat și după 15 minute de așezare, procedați prin spălarea părului ca de obicei. Sau poate fi folosit ca produs de styling pentru cei care au părul creț , de fapt o cantitate mică poate fi aplicată pe părul uscat pentru a da definiție și strălucire, poate înlocui cu succes ceara clasică de păr.

Având în vedere proprietățile sale emoliente, tonifiante și antioxidante marcate, untul de karité poate fi aplicat pe pielea feței ca hidratant , este foarte eficient pe pielea uscată căreia îi conferă strălucire și bunăstare; de asemenea, poate înlocui clasicul unt de cacao dacă este aplicat pe buze .

Poate fi folosit și în jurul ochilor, deoarece conferă elasticitate și favorizează regenerarea colagenului .

Pentru uscăciunea mâinilor și a picioarelor, acest unt poate fi folosit pentru comprese hidratante , poate în timpul nopții, dacă este aplicat abundent, includ părțile cu mănuși sau șosete de bumbac pentru a promova absorbția.

De asemenea, este foarte eficient ca hidratant pentru corp, poate fi aplicat pe vergeturi, îmbunătățind aspectul prin efectuarea acțiunii sale de elasticizare sau ca prevenire pentru femeile însărcinate (este un substitut valabil pentru uleiul de migdale, deși așa cum vom face vezi mai târziu poate fi utilizat în combinație), poate fi aplicat și ca hidratant după îndepărtarea părului, deoarece are proprietăți calmante și vindecătoare .

Datorită acțiunii sale de formare a filmului, acesta poate fi aplicat în zona scutecului nou-născuților pentru a preveni sau a calma roșeața .

Tocmai pentru aceste din urmă proprietăți poate fi aplicat ca agent calmant pe arsuri minore, vânătăi, dureri articulare și musculare .

Toate aceste beneficii sunt atribuite procentului său ridicat de lipide nesaponificabile, care formează o peliculă de protecție pe piele, protejându-l de agresiunile externe (cum ar fi aerul rece, poluarea atmosferică și lumina soarelui) și rehidratându-l în același timp. De fapt, pe lângă proprietățile sale emoliente, untul de shea are, de asemenea, o activitate de protecție împotriva luminii împotriva razelor UV .

Cum să o recunoaștem în produsele cosmetice de pe piață

Denumirea sa INCI este Butyrospermun parkii (shea) unt și pe baza poziției sale în lista compoziției putem deduce concentrația la care a fost adăugat la preparat , acesta va fi specific pentru fiecare tip de preparat, deci diferit în funcție de locul în care va trebui aplicat produsul cosmetic.

De exemplu, până la 10% pot fi adăugate cremelor de față , peste această concentrație preparatul ar fi destul de greu.

În cazul preparatelor precum cremele de corp, concentrația de unt de shea ar putea ajunge la 20% .

Prin urmare, este un compus foarte comun în preparatele cosmetice, deoarece așa cum am văzut anterior, untul de shea are proprietăți excelente și prețioase.

Importanța certificării

Untul de karité nu provine întotdeauna din agricultura ecologică și acest aspect nu poate fi dedus din INCI, ci din certificările pe care producătorul și produsul le dețin .

Există mai multe organisme de certificare, inclusiv CCPB, unul dintre cele mai serioase și mai stricte organisme de control din domeniul certificării cosmetice .

CCPB se ocupă cu certificarea și controlul produselor agroalimentare și nealimentare, inclusiv a produselor cosmetice, care au toate ca numitor comun materii prime de cea mai înaltă calitate dintr-un lanț de aprovizionare etic, organic, eco-compatibil și eco-durabil .

Aceste caracteristici presupun aderarea companiei care alege să certifice produsele sale cu CCPB la anumite linii directoare în ceea ce privește trasabilitatea materiilor prime de pornire (care la rândul lor trebuie să dețină certificarea), stocarea acestora în procesele de producție a produselor cosmetice și în final depozitarea atât a materiilor prime, cât și a produsului finit.

CCPB este prima organizație italiană recunoscută de NATRU

Natru este o organizație internațională, riguroasă, transparentă și non-profit, care include mulți producători europeni care, în absența unui regulament internațional privind produsele cosmetice organice propriu-zise, ​​( de astăzi, de fapt, nu există o legislație oficială privind produsele cosmetice naturale și organice produse finite, dar există doar standarde private) a creat un standard pentru produsele cosmetice organice care garantează o cerință de bază fundamentală , și anume că toate produsele finite naturale și organice trebuie să respecte Regulamentul UE privind produsele cosmetice 1223/2009 .

Acest organism identifică trei niveluri de certificare pentru produsele cosmetice :

  1. cosmetice organice care conțin cel puțin 95% din produse organice în ele
  2. cosmetice naturale cu component biologic (cel puțin 70%)
  3. cosmetice naturale

Evaluarea originii materiilor prime este foarte importantă deoarece, după cum știm bine, produsele fără certificare ar putea fi cultivate și prelucrate folosind pesticide și solvenți care apoi rămân în produsul finit, dezvăluindu-se că sunt potențial dăunători sănătății noastre.